Har den pressede hverdag resulteret i, at køkkenet ikke bliver brugt ligeså flittigt som det plejer? Det er måske blevet en vane at bestille take away mad, fordi det er den nemmeste og hurtigste måde at få stillet sulten og overstået aftensmaden? Vil du gerne begynde at lave mad selv i stedet for at bruge penge på take away, har vi opstillet nogle ting, man kan gøre, hvis man gerne vil have glæden tilbage i køkkenet.
Eksperimentér med ny mad
De fleste laver mad efter, hvad de kender bedst. Det er lige det, der ligger på rygraden, som typisk bliver lavet mest. Det er nemmest og man behøver ikke at tænke særlig meget over det. Det kan også være, at man er kommet ind i nogle madvaner, der gør, at man ikke rigtig varierer udvalget. Her kan det være en god idé at prøve at eksperimentere lidt mere med maden. Prøv nogle råvarer, sæt nogle andre ting sammen eller find nogle spændende opskrifter på nettet. Det behøver ikke at være så svært. Man kan også starte med de sædvanlige ting, som man kender, som for eksempel ris, kartofler eller kylling og så prøve at sammensætte det med madvarer man typisk ikke bruger. Lav for eksempel bulgur til kyllingen i stedet eller falafel til risene. Eksperimentér med forskellige grønsager og frugter som du ikke normalt køber eller bruger. Det kan være forfriskende at prøve noget nyt og det kan resultere i at man får en ny glæde ved at være i og bruge køkkenet.
Brug tid med hinanden i køkkenet
Det kan være at man måske tænker at det er federe at bruge tid sammen i stuen end i køkkenet. Men det er ikke umuligt at hygge sig om madlavningen i køkkenet sammen. Begynd at lave mad sammen og hyg jer med det i stedet for at sidde inde i stuen og se fjernsyn. Det er selvfølgelig også hyggeligt og man kan da også installere et fjernsyn i køkkenet, så man kan gå at hygge sig med at lave mad og se noget i fjernsynet samtidig. Hvis man eventuelt har helt små børn, kan det være en fordel at anskaffe sig en slynge eller en vikle til den lille, så den lille kan være med på maven af dig. På den måde kan du gå rundt i køkkenet og forberede mad, samtidig med at du bruger tid sammen med dine børn. Eller man kan anskaffe sig en slyngevugge som kan hænge et sted i køkkenet. På den måde kan I alle være samlet i køkkenet, i stedet for at babyen skal ligge inde i stuen eller på værelset. Sneglehuset har et kæmpe udvalg af slynger og vikler og du kan se mere og få inspiration inde på deres hjemmeside.
Gør madindkøb lettere
Hvis I ikke har tiden til at købe ind og lægge madplaner, kan det være en god idé at undersøge konceptet måltidskasser. Dette er et super godt koncept, hvor kasser med mad bliver leveret til døren. På den måde kan du lette presset fra hverdagen, og få styr på indkøb uden overhovedet at forlade hjemmet. De kommer med friske råvarer og opskrifter og endda madplaner, så du ikke behøver at tænke over, hvordan maden skal sammensættes. Med måltidskasser er der ingen undskyldning for ikke at lave mad.
Gør det til en tradition
Hav eventuelt en dag om ugen eller om måneden, hvor en af jer bestemmer alene, hvad der skal laves. På den måde kan man lave lidt sjov ud af det, eventuelt se det som en lille konkurrence og holde score på hvis ret smagte bedst og lignende. Det kan virke motiverende, hvis det er en konkurrence og når man gør det lidt sjovt. Det piller det lidt mere kedelige hverdagsagtige element ud og frisker stemningen op. Man kan også lave en fast tradition med at få noget bestemt, lidt ekstra lækkert, en gang om måneden. Traditioner har det med at skabe glade associationer, så det kan også være med til, at man får glæden tilbage i køkkenet.