Hvis du ikke allerede er med på moden, er det noget du virkelig bør overveje. Der er nemlig mange fordele ved at energirenovere. Først og fremmest har miljøet og klimaet brug for, at vi bruger meget mere energi. Derudover får du besparelser på varmeregningen samt mere komfort i boligen.
En energirenovering er dog en omfattende affære. Det er ikke noget, man bare lige skal hoppe ud i uden at overveje det grundigt. Det er som regel en god idé at energirenovere, hvis man alligevel overvejer at modernisere boligen. Det kan for eksempel være, du har en drøm om bedre akustik, og derved ønsker implementere akustikpuds i loftet. I så fald er du allerede i gang, og kan ligeså godt også begynde at energirenovere. Men der er mere i det – vi guider dig!
Fordelene ved en energirenovering
- Besparelse på varmeregningen
- Mere modstandsdygtig mod fremtidige prisstigninger på energi
- Forøgelse af boligens salgsværdi
- Reducering af CO2-udslippet
- Mere komfortabelt indeklima
Som du kan se, er der rigtig mange fordele ved energirenovering. Det hele er dog ikke bare en dans på roser. Der er også nogle ting, du skal være opmærksom på, hvis du ikke skal havne, hvor du ikke kan bunde.
Mulige problematikker
Som sagt kan en energirenovering kan meget vel vise sig at blive en omfattende affære. Det er derfor ikke noget, du skal begynde på, hvis du alligevel overvejer at flytte inden længe. Ja, boligens salgsværdi stiger ved at øge energimærket, men det er sjældent det stiger mere end, du bruger på selve renoveringen.
Derfor, hvis du ikke regner med at blive boende der længe, er det formentlig ikke en god idé at kaste sig ud i sådan et projekt. I stedet bør du tage tyren ved hornene og stille og roligt begynde at lede efter en anden bolig. Hertil er det en rigtig god idé at kontakte en boligadvokat. En boligadvokat er, modsat en ejendomsmægler, købers repræsentant og vil helt klart sikre dig den bedste handel.
Du skal også mærke efter, hvad incitamentet er til energirenoveringen. Er det det økonomiske aspekt?
I så fald skal du undersøge, hvilket energimærke boligen allerede har. Der er nemlig store besparelser, hvis din bolig har et lavt energimærke, hvorimod gevinsten er meget mindre, hvis din bolig allerede er meget godt med på den front.
Hvad er energimærkning?
Der er nu snakket en del om energimærkning. Det er dog langtfra alle, der mere præcist ved, hvad det er.
Som regel når du energiforbedrer, vil du også få tildelt et bedre energimærke. Energimærkning er altså en energiprofil, der går fra skalaen A1 til G. det giver lidt sig selv, men A1 er den mest energieffektive betegnelse.
Det er faktisk en identisk med den mærkning, man kender fra hårde hvidevarer – bare i en større skala. Energimærkningen er bestemt ikke noget at negligere. I enkelte tilfælde har købere været villige til at betale en halv million for en bolig med en rigtig god mærkning.
En tommelfingerregel lyder på, at boligens stiger omkring 50.000 kroner for én stigning på energimærkeskalaen.
Hvad er besparelsen i kroner og øre?
Hvis du bor i et gammelt hus, er der rigtig meget at spare ved at stige i energimærkningen. Hvis du bor i en murstenvilla på omkring 140 m2 fra før 1960’erne lyder besparelsen efter en energirenovering på hele 30.000-35.000 kroner om året. Det er til at tage at føle!