Få et smukt trægulv

Et gulv er ikke bare et gulv. Det ved du, hvis du i mange år har været tvunget til at leve med et gulv du ikke kunne lide. Måske har du haft gulvtæppe i stuen, men brændende ønsket dig et flot trægulv. Det betyder meget for en indretning, hvordan gulvfladen er. Det forkerte gulv kan forhindre dig i at bo, som du ønsker, i årevis. Måske har du endelig fået mulighed for at fjerne det trælse gulvtæppe og gøre noget ved de gamle planker, der ligger under det. Her giver vi dig nogle fif til, hvordan du går til opgaven.

Fritlæg gulvet

Hvis du er så heldig, at du har et gammelt trægulv under gulvtæppet, er du jo allerede godt på vej mod et smukt gulv, der vil forandre din bolig fuldstændigt. Det første du skal gøre er naturligvis at fjerne gulvtæppet og, hvis der er slået andre træplader ovenpå trægulvet, må du også have dem af. Først derefter kan du tage stilling til, hvordan du skal gribe projektet an.

Afslibning eller afhøvling

Nogle gange kan du være heldig at det gamle trægulv er helt fint og bare skal have en afslibning. Andre gange skal der grovere metoder til og det er nødvendigt at afhøvle gulvet. Hvis gulvet er plant og ikke er dækket af et tykt lag af gammel fernis eller maling og ikke har skader i nævneværdig grad, kan du nøjes med at afslibe gulvet. Har gulvet derimod et lag fernis eller maling eller er gulvbrædderne ujævne, er det kun en afhøvling, der kan få det pænt igen. Hvis der har været sømmet andre plader ovenpå plankerne for at gøre gulvet jævnt nok til et gulvtæppe, kommer det meget an på pladernes størrelse, om gulvet overhovedet kan blive pænt. Nogle gange vil der være alt for mange sømhuller til, at gulvet kan redes.

Gør det selv?

Hvis gulvet kan redes og, det kun drejer sig om afslibning og afhøvling, er det jo skønt. Der er dog stor forskel på om gulvet skal slibes eller afhøvles. En afslibning kan du godt selv klare, hvis du har mod på det og har hænderne skruet rigtigt på. En afhøvling er der også nogen, der klarer selv, men man skal tænke sig godt om, for det er noget sværere. En afhøvlingsmaskine tager meget mere af brædderne end en slibemaskine og, man kan hurtigt komme til at lave mærker i gulvet, som ikke kan fjernes. Det betyder, at du kan ødelægge gulvet og det er jo ikke lige det, der er meningen, når trægulvet endelig er inden for rækkevidde. Synes du, det ser ud som om, gulvet skal afhøvles, er det derfor en rigtig god ide at få et professionelt gulvsliberfirma til at kigge på det.

Ønsker du professionel hjælp uanset?

Hvis du ikke ønsker at gøre arbejdet selv, hvad enten det drejer sig om en afslibning eller afhøvling, er det selvfølgelig bare at få fat i et gulvsliberfirma med det samme. Få eventuelt en pris fra tre forskellige firmaer, så du kan sammenligne deres priser. Det er også altid en god ide at spørge sig for i sin omgangskreds og høre, om nogle kan anbefale et godt firma.

Efterbehandling

Uanset om du sliber gulvet selv eller får et gulvsliberfirma til det, skal du beslutte, hvordan gulvet skal efterbehandles, så det bliver lige som det gulv, du har gået og drømt om. Hvis du ønsker et meget lyst gulv med et nordisk look skal det rå træ behandles med lud først og dernæst have en olie-, sæbe- eller lakbehandling med hvide pigmenter, som lysner gulvets farve yderligere. Ønsker du et mere naturligt trælook, kan du ludbehandle træet og dernæst give det en naturolie eller -sæbe eller en klar lak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *