Fyrer du for gråspurvene?

Nu hvor efteråret og koldere vejr er på vej mod Danmark, er det en god idé at tjekke, om din bolig egentlig holder ordentligt på varmen. Hvis der findes et stort varmetab i dit hus, vil du komme til at fyre for gråspurvene, og det giver en unødvendig høj varmeregning og er dårligt for miljøet. Her får du nogle punkter, du kan gennemgå i din bolig for at finde ud af, om du har et stort varmetab.

 

Utætheder

Utætheder i huse og lejligheder er en af de største syndere for varmetab. Omkring 20-30 procent af en boligs energiforbrug anslås at slippe ud gennem utætheder, så det er et godt sted at sætte ind. Utætheder findes oftest omkring vinduer, døre, loftslemme, husets sokkel, halogenspots, emhætte og andre steder. Især i lidt ældre boliger er det en god idé at få tjekket om disse steder holder tæt, så du ellers kan få gjort noget ved det og undgå en alt for høj varmeregning. Du kan selv tjekke, om vinduer og døre holder tætte ved at holde en hånd ud for karmen og døren – hvis det trækker på din hånd, er der utæt. Ved vinduer kan du også holde øje med, om der er meget dug på ruden. Dug er et tegn på utætheder, og hvis duggen sidder indvendigt kan det føre til skimmelsvamp, som er meget sundhedsskadeligt. Hvis dine vinduer er utætte, kan du overveje at skifte til nye plastvinduer, som holder tæt, og som er lette at vedligeholde. Se mere her.

 

Kuldebroer

En kuldebro er et sted i boligen, hvor manglende isolering, et fast element – eksempelvis et metalelement – forbinder ude og inde og forskel på materialer skaber kulde, der kan føles som træk. Eksempelvis kan murhullet omkring vinduer skabe en kuldebro, hvis der findes et fast element deri, som har kontakt til både den ydre og den indre side. Kuldebroer kan have en stor påvirkning på varmeregningen, og det er derfor anbefalelsesværdigt at få boligen tjekket for dem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *