I år har havefolket og gør-det-selv typerne haft gode forhold for at starte sommerens udeprojekter. Maj og juni har været gavmilde og den danske sommer er ankommet før tid, synes det.
Det giver fantastiske muligheder for at tage det tøj på, der kan tåle skidt og snavs, og komme ud i haven og forvandle husets udseende.
Projekterne kan være mange og store som små, men i dette indlæg vil vi se på, hvordan du anlægger en flot fliseterrasse.
Husk dette, når du anlægger din fliseterrasse
Det kan virke simpelt at begynde at placere de sten, der skal udgøre din nye fliseterrasse, men har du overvejet:
Hvordan får du en snorlige terrasse?
Godt værktøj gør en forskel. Sørg for at have et vaterpas, når du gør dit forarbejde og lægger fundamentet til terrassen. Det er vigtigt, du glatter ud og får et helt plant underlag, så dine sten ikke ligger med små forskydninger. Det ødelægger totaloplevesen og giver ømme snuder på fødderne.
Har du et par helligdage, hvor stenene ikke har en flot overgang, så grib ud efter en gummihammer og bank stenene plant og flot sammen. Brug dog aldrig en almindelig hammer til dette, da det ødelægger fliserne.
Hvordan kommer vandet fra terrassen?
Nok er sommeren kommet tidligt i år, men du slipper nok ikke helt for regnvejr. Og netop regnvejr spiller ind på anlægningen af din terrasse. Du bør nemlig sørge for, at der er et par centimeters frirum fra din terrasse ind til husets mur. Faktisk er det vigtigt, så vand og fugt ikke trænger op ad din husmur.
Er du en smule kyndig, så sørg for at udforme din terrasse med en lille hældning, der fører vandet væk i den rette retning – altså væk fra huset. Det gør det også nemmere, når du vil vaske dine fliser eller hvis der bliver leget med vand på den i løbet af sommeren.
Hvordan får du stenene til at ligge helt perfekt?
Her kommer et gammelt husmandsråd, du ikke må glemme! Når dine sten er lagt, så kast sand ud over terrassen og fej det ud over alle flader. Det der sker er, at de små fine sandkorn finder ned i riller og åbninger, hvor de ligger sig og fylder ud. Betragt det som en slags ”cement”, der sørger for, dine sten ikke skrider med tiden.
Bonus: Husk løbende pleje!
En ny stenterrasse er flot, men det bliver den kun ved med at være år efter år, hvis du sørger for at behandle imod flisepest.
Flisepest er de små hvide plamager, der samler sig over fliserne og får dem til at se gamle og slidte ud. Det er vigtigt, du ikke selv skrubber på stenene, da hårde koste og rensemidler kan skabe ridser og riller i dine sten, så der blot kommer endnu flere små mikroorganismer og dermed mere flisepest. Brug derfor en professionel, medmindre du har en decideret fliserensermaskine.